image Дом здравља- Вршац | Абрашевићева бб, 26300 Вршац | +381 13 809 000 | dzvrsac@sbb.rs |

29.09.2017.

Светски дан срца обележава се 29.септембра 2017 године , под слоганом „Ојачајте своје срце“ наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.
Светски дан срца 2017. године усмерен је на ширење порука које се односе на то шта људи могу да ураде да побољшају здравље свог срца.

Најзначајнији фактори ризик за настанак кардиоваскуларних болести Већина KVB је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Међутим, постоје и неки фактори ризика који се не могу контролисати.
Променљиви фактори ризика су:
- хипертензија
- употреба дувана
- шећерна болест
- неправилна исхрана
- физичка активност
- ниво холестерола
- прекомерна ухрањеност и гојазност
Фактори ризика на које не можемо да утичемо (непроменљиви фактори ризика): - године старости
- пол
- болести у породици (наслеђе)

Дом здравља Вршац у сарадњи са локалном самоуправом поводом “Светског дана срца” организује акцију 29.09.2017.(петак)у периоду од 08.00х – 12.00х у превентивном центру који се налази у продузетку службе медицине рада Дома здравља Врсац.
Грађанима ће бити бесплатно пружене следеће услуге: из капиларне крви вршиће се мерање шећера, холестерола и триглицерида , мерења TA (притисак), мерење TT (тежина), TВ(висина), OС (обим струка),BMИ (боди мас индеx ) као и EKГ.Грађанима це бити на располагању ради прегледа и консултација : интерниста ,др. опште медицине и офталмолог.
Позивамо грађане да се у што већем броју одазову и преконтролишу своје здравље!