image Dom zdravlja- Vršac | Abraševićeva bb, 26300 Vršac | +381 13 809 000 | dzvrsac@sbb.rs |
Svetski dan srca

29.09.2017.

Svetski dan srca obeležava se 29.septembra 2017 godine , pod sloganom „Ojačajte svoje srce“ naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.
Svetski dan srca 2017. godine usmeren je na širenje poruka koje se odnose na to šta ljudi mogu da urade da poboljšaju zdravlje svog srca.

Najznačajniji faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti Većina KVB je uzrokovana faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest. Međutim, postoje i neki faktori rizika koji se ne mogu kontrolisati.
Promenljivi faktori rizika su:
- hipertenzija
- upotreba duvana
- šećerna bolest
- nepravilna ishrana
- fizička aktivnost
- nivo holesterola
- prekomerna uhranjenost i gojaznost
Faktori rizika na koje ne možemo da utičemo (nepromenljivi faktori rizika): - godine starosti
- pol
- bolesti u porodici (nasleđe)

Dom zdravlja Vršac u saradnji sa lokalnom samoupravom povodom “Svetskog dana srca” organizuje akciju 29.09.2017.(petak)u periodu od 08.00h – 12.00h u preventivnom centru koji se nalazi u produzetku službe medicine rada Doma zdravlja Vrsac.
Građanima će biti besplatno pružene sledeće usluge: iz kapilarne krvi vršiće se meranje šećera, holesterola i triglicerida , merenja TA (pritisak), merenje TT (težina), TV(visina), OS (obim struka),BMI (bodi mas index ) kao i EKG.Gradjanima ce biti na raspolaganju radi pregleda i konsultacija : internista ,dr. opšte medicine i oftalmolog. Pozivamo građane da se u što većem broju odazovu i prekontrolišu svoje zdravlje!